Librarian

Alle boekhoudprogramma's vergelijken

Een boekhoudprogramma maakt de administratie voor de ondernemer makkelijker en toegankelijker. Veel zaken kun je zonder technische of financiële kennis eenvoudig automatiseren. Zo blijf je up-to-date en heb je meer grip op de cash-flow en BTW-aangifte.

Filter keuzes
Filter keuzes
×

Type bedrijf

Functies

Type bedrijf

Functies

5
resultaten
Sorteren op:
Minox logo
yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star
(3 reviews)

Minox

 • CheckboxVaste lage prijs
 • CheckboxPersoonlijke support
 • CheckboxUitgebreide koppelingen
€19,95 p/m Gratis trial: 30 dagen
Bookmark star
Niet zeker wat je moet kiezen? Bekijk de top 5 meest gekozen bedrijven, dan zit je altijd goed! Bekijk top 5
Informer logo
yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star
(2 reviews)

Informer

 • CheckboxSnel online factureren
 • CheckboxDirecte BTW-aangifte + iDeal bet...
 • CheckboxAutomatisch boekhouden (Robotic ...
€12,00 p/m Gratis trial: 30 dagen
exact logo
yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star
(3 reviews)

Exact-online

 • Checkbox> 500.000 bedrijven
 • CheckboxUitgebreide koppelingen
 • CheckboxGratis trainingen en support!
€39,00 p/m Gratis trial: 30 dagen
e-boekhouden logo
yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star
(5 reviews)

e-boekhouden

 • Checkbox#1 gekozen boekhoudprogramma
 • Checkbox100% gratis voor starters
 • CheckboxErkend door belastingdienst
€9,95 p/m Gratis trial: 450 dagen
digibtw logo
yellow-star yellow-star yellow-star yellow-star
(4 reviews)

DigiBTW

 • CheckboxSpeciaal voor ZZP'ers!
 • CheckboxEigen factuur Lay-out
 • CheckboxVoordelige prijzen
€10,00 p/m Gratis trial: 30 dagen

Te vergelijken:

Vergelijk
Man Working on deadline

Waarom een online boekhoudprogramma?

Veel bedrijven, met name zzp’ers, hebben drukke werkschema’s en nemen vaak (te) weinig tijd voor de boekhouding. Vaak worden accountants of boekhouders betaald om dit werk uit handen te nemen. Maar alsnog moet je zelf alle bonnetjes bewaren, btw-aangifte doen en de jaarcijfers aangeven. Regelmatig loop je tegen problemen aan en levert het alleen maar stress op.

Er zit een groot verschil in de mogelijkheden van de boekhoudprogramma's. Met onze filters kun je nauwkeurig selecteren welke functionaliteiten jij in ieder geval wilt hebben, de geschikte boekhoudprogramma's worden dan direct getoond. Ben je opzoek naar een eenvoudig boekhoudprogramma?

Lees dan onze pagina over eenvoudig boekhouden

Het verschil tussen online en offline boekhouden

1. Kosten
Er zit een groot verschil in de kosten tussen online en offline boekhoudprogramma's. Zo zijn de opstartkosten voor een offline programma hoger dan een online programma. Het voordeel hiervan is wel dat je maar één keer een bedrag betaalt voor de licentie. Bij een online boekhoudprogramma betaal je zolang je gebruik maakt van de service een maandelijks bedrag maar geen opstartkosten. Sterker nog, vaak wordt het opstarten gratis aangeboden.

2. Installatie en opstartproces
Het grote verschil is het installatieproces. Een offline boekhoudprogramma koop je eenmalig en moet je zelf installeren. Vervolgens moet je zelf alles instellen en zorgen voor het juist afstellen van gegevens en de features.

Online boekhoudsoftware hoef je alleen maar een account aan te maken door gegevens in te voeren. Direct kun je van start met het programma. Hoogstens moet je de handleiding lezen om te weten wat welke features zijn. Daarnaast is er ook vaak een klantenservice tot je beschikking die je helpt met het opzetten van jouw boekhouding en administratie.

3. Veiligheid
Onterecht denkt men dat offline boekhoudprogramma’s veiliger zijn dan online boekhoudomgevingen. Dit gaat niet helemaal op. Het is namelijk zo dat er veel gebruik wordt gemaakt van ransomware. Een soort virussen die op computers worden geïnstalleerd om gegevens te stelen van mensen. Dit gevaar is er niet bij online boekhoudprogramma’s. Jouw gegevens en administratie staan dan namelijk niet geregistreerd op jouw computer maar in een streng beveiligd online omgeving.

Is veiligheid een belangrijke factor voor jou? Kies dan voor online oplossingen voor jouw administratie. Er is hierin veel keuze, afhankelijk van jouw persoonlijke eisen kun je op deze pagina secuur filteren tot je de meest geschikte optie krijgt voor jouw boekhouding.

Online boekhouden - Hoe werkt het?

Wat is real-time administratie bijwerken überhaupt? Heel simpel. Bijvoorbeeld je hebt een bonnetje van een zakendiner. Normaal zou je deze fysiek bewaren en handmatig deze inleveren bij jouw boekhouder of accountant. Maar met bijvoorbeeld met de functie 'Scan & Herken' kun je een foto maken van dit bonnetje. Vervolgens leest de software het btw bedrag en wordt dit automatisch in de boekhouden geüpdatet. Het bonnetje hoef je dus niet te bewaren. Maar nog belangrijker, de boekhouder komt bij dit proces niet aan te pas. Hiermee bespaar jij niet alleen veel tijd maar ook veel geld.

Dit gebeurt allemaal in een online omgeving waar alleen jij, of samen met je boekhouder, toegang toe hebt. Dit noemt men ook wel boekhouden in de cloud. Dit is het alternatief voor offline boekhouden.

Offline boekhoudprogramma's - Lokaal boekhouden

Als je kiest voor een boekhoudprogramma heb je twee opties; offline of online. De verschillen hierin zijn groot en zeer afhankelijk van waar jij naar opzoek bent. Hieronder vind je beknopt de verschillen toegelicht:

Boekhouden in Excel

De ondernemers die niet veel facturen hebben om in te boeken en waarvan de omzet niet heel groot is, zien we dat deze groep vaak kiest voor boekhouden in Excel. Dit kan voordelig zijn, maar ook heel nadelig uitpakken. Het is belangrijk om te beseffen dat als jij de boekhouding verwerkt in Excel of een alternatief spreadsheet programma zoals Numbers van Mac of Spreadsheet van Google, dat je enige kennis van boekhouden nodig hebt:

 1. Jij moet weten welke BTW je wel of niet kunt declareren.
 2. Je moet zelf de belasting aangiften indienen.
 3. Als je niet oppast maak je snel fouten. Een spreadsheet vertelt jou niet of je een 0 teveel hebt ingevoerd.

Dit is slechts een greep uit de gevaren van deze vorm van boekhouden. Natuurlijk zijn de voordelen dat je een maandelijks bedrag bespaart en dat je volledige controle hebt over je eigen administratie. Maar een online alternatief biedt meer veiligheid, zekerheid en kan je ook in sommige gevallen meer geld opleveren dan besparen. Ben jij namelijk niet op de hoogte van een bepaalde aftrek regel, dan loop je deze mis in Excel.

Boekhoudprogramma voor een ZZP’er.

Als ZZP’er heb je naast de keuzes om de boekhouding volledig zelf te doen of om alles uit handen te laten nemen ook nog de optie om het samen te doen. Jij voert onder andere jouw bonnetjes en facturen in, de boekhouder maakt op basis hiervan een btw-aangifte. Vervolgens check jij deze en keur je de aangifte goed. Boekhoudsoftware is ontzettend geschikt om deze derde optie van werken in de praktijk te brengen.

Voor alle voordelen en tips voor het boekhouden als ZZP’er kun je deze pagina lezen. Hierin wordt stapsgewijs toegelicht welke functies van boekhoudsoftware het verantwoorden waarom je er eigenlijk winst op maakt door de boekhouding in software te verwerken.

Lees: Online Boekhouden Voor ZZP'ers

Boekhoudprogramma voor het MKB

Als MKB’er heb je behoefte aan wat meer functies dan dat je als ZZP’er hebt. Je hebt te maken met bijvoorbeeld loonadministratie, voorraadbeheer of je wilt samenwerken met meerdere accountants. Er zijn zeer uitgebreide boekhoudprogramma’s die hierin helpen. Deze kunnen een groot deel van de administratie automatiseren zoals bijvoorbeeld het herkennen van facturen en een automatische BTW aangifte genereren. Het enige wat dan nog nodig is de controlerende factor.

Benieuwd naar alle voordelen van boekhoudprogramma’s gebruiken voor het MKB? Lees onze voor toelichting van specifieke functies te worden aangeboden.

Lees: Online Boekhouden Voor Het MKB

Waarom boekhoudprogramma's vergelijken?

Afhankelijk van de omvang van jouw bedrijf en binnen welke branche het actief is verschillen de kwaliteiten per boekhoud software aanbieder. Zo zijn er all-round aanbieders die prima oplossingen bieden voor alle soorten bedrijven. Maar er zijn bijvoorbeeld ook bedrijven als DigiBTW die zich uitsluitend richten op ZZP'ers. Heb je een bedrijf met meerdere werknemers dan kun je beter een andere aanbieder overwegen.

Op deze pagina kun je eenvoudig filteren op basis van bijvoorbeeld de bovenstaande factoren; omvang van het bedrijf en de branche waarin het actief is. In combinatie met nog meer filtermogelijkheden kun jij gericht zoeken naar het beste antwoord op jouw zoektocht. Het is dus erg belangrijk om verschillende boekhoudprogramma's te vergelijken. Niet alleen of het 't beste aansluit op jouw activiteiten maar ook de prijs. Het budget is ook per persoon of bedrijf verschillend.

Gratis boekhoudprogramma - Kan ik online boekhouden zonder te betalen?

Er zijn maar weinig boekhoudprogramma's waarbij je echt 100% gratis online kunt boekhouden. Het is wel dat bijna alle aanbieders van boekhoud software een gratis proefperiode aanbieden. Deze periode varieert in aantal gratis dagen. Maar bijvoorbeeld e-boekhouden.nl biedt een gratis periode van 15 maanden aan. Het is dus zeker wel mogelijk om te kiezen voor een gratis boekhoudprogramma voor een bepaalde periode.

Overigens hoeven de kosten niet altijd de pan uit de rijzen. Afhankelijk van jouw wensen heb je al een boekhoudpakket voor €10 per maand. Bekijk onze 'Gratis boekhoudprogramma's' pagina voor een overzicht met de langste gratis proefperiode's.

Top 5 Beste boekhoudprogramma's

Er zijn tientallen boekhoudpakketten maar welke moet je nu kiezen? Wij hebben een top 5 opgesteld waarvan wij denken dat dit goeie keuzes zijn voor zowel starters, zzp'ers en mkb'ers. De vanaf prijs en het aantal gratis dagen is erbij vermeld. Bovendien kun je alle software aanbieders gratis uitproberen variërend van 7 dagen tot een jaar.

Bekijk de Softwareguru boekhoud Top-5

Meer dan alleen boekhouden

Wil jij meer dan alleen boekhoudsoftware? Er zijn veel soorten software die jouw bedrijfsprocessen kunnen vereenvoudigen. Denk aan facturen die je centraal kunt beheren. Of klantenrelaties in één duidelijk overzicht. Vaak zijn deze type software allemaal in één programma te bundelen zodat jij een centraal overzicht kunt behouden.

Sorting hand gesture