Administratie automatiseren doe je zo!

De ZZP'er en ondernemer zonder financiële werknemers zijn doorgaans veel tijd kwijt de boekhouding. Ieder kwartaal is er de BTW aangifte en jaarlijks moet de inkomstenbelasting worden geregeld. In dit artikel lees je hoe je zonder financiële achtergrond en technische kennis met boekhoudsoftware tóch een groot deel van de administratie kan automatiseren. Géén dure boekhouder meer en geen uren werk aan administratie besparen.

Wat zijn de voordelen van een administratie automatiseren?

Boekhoudsoftware is een typisch voorbeeld van digitalisering en iets dat de boekhouder voor een groot deel overbodig maakt. Stap voor stap kun je kleine delen van de administratie automatiseren zonder technische kennis. Hieronder staan de grootste voordelen van het automatiseren van jouw administratie:

  • Geld besparen - Gemiddeld genomen bespaar je met een boekhoudprogramma tot 40% ten opzichte van een persoonlijke boekhouder. Er zijn veel gratis pakketten voor starters. Anders start een volwaardig boekhoudpakket vanaf €9,95 per maand. Kosten die je uiteraard ook weer zakelijk kunt boeken.
  • Tijd besparen - Met automatische rapporten, jaarrapporten en BTW-aangiftes wordt veel tijd bespaard. Dit zijn zaken die je met een persoonlijke boekhouder niet kunt realiseren.
  • Alles direct inzichtelijk - Met een dashboard heb je een visueel aantrekkelijk en intuïtief overzicht van omzet, openstaande- of betaalde facturen en prognoses van wat er nog gaat komen.

Wat kan ik automatiseren?

Automatiseren klinkt als een abstract begrip. Daarom lees je hieronder enkele voorbeelden van zaken die je kunt automatiseren en die de ondernemer tijd bespaart.

  • Facturen digitaal verzenden - Met de meeste boekhoudprogramma's kun je jouw eigen factuur sjabloon en opmaak invoeren. Structurele betalingen kun je dan eenmalig instellen en automatisch verwerken. Het systeem verzorgt zelf de verzending, registratie en betaalherinneringen. Met een overzichtelijk dashboard heb je direct inzichtelijk wat de stand van zaken is. Een bijkomend voordeel is dat boekhoudprogramma's vaak een koppeling hebben met diverse betalingsmogelijkheden. Denk aan iDeal, Paypal of een creditcard.
  • Bankafschriften koppelen - Alle betalingen die worden gedaan of ontvangen kunnen worden gekoppeld aan facturen. Op basis hiervan zorgt het boekhoudprogramma ervoor dat zaken als de BTW aangifte klaar worden gezet en jij met één druk op de knop de BTW aangifte indient. Niks meer overkloppen in het systeem van de belastingdienst, dit gaat dan allemaal automatisch.
  • Digitale archivering - Alle facturen, bonnetjes, betaalbewijzen worden na één keer instellen op de juiste wijze opgeslagen. Alles is makkelijk inzichtelijk en in de Cloud opgeslagen.
  • Rapportages uitdraaien - Facturen, reiskosten, inkopen, ed. kun worden allemaal geregistreerd op de juiste financiële posten. Een jaarrekening kun je dus met één druk op de knop uitdraaien.

Book

Handige artikelen,
Geschreven door vakmensen.

Op het Softwareguru blog vind je artikelen die jou kunnen helpen met keuzes voor administratie, tools en apps!

Lees ons blog

Wat is een VPN?

Na het lezen van dit artikel weet jij wat een VPN verbinding is en hoe het werkt. De kans is groot dat je beslist zelf ook anoniem te gaan surfen.

Is een VPN gebruiken legaal?

Gebruik jij een VPN of ben je dit van plan, maar ben je onzeker of het niet strafbaar is? In dit artikel lees je dat het gebruik van een VPN legaal is en wat de kanttekeningen zijn.

VPN voor iPhone - Best Buy Guide

Je privacy behouden, regionale blokkades omzeilen en veiliger actief op het internet. Het is nu heel makkelijk om een VPN te downloaden in de Apple Store en plug-and play te gebruiken.

Hoe werkt een webinar?

Vaak genoeg hoor je mensen of bedrijven praten over een webinar. Uiteenlopend van online cursussen tot complete product demo's. Wil jij weten hoe een webinar werkt? Op deze pagina lees je essentie van een webinar. Daarnaast zullen we ook enkele voorbeelden aanhalen van webinar software.

Wachtwoorden - Zó ga je er mee om

Vandaag de dag heeft men tientallen wachtwoorden nodig. Dit is onmogelijk om zelf te onthouden! Veel mensen slaan deze wachtwoorden heel onveilig op. Lees hier hoe je dit wél veilig kunt doen.

Gratis Boekhouden als ZZP'er

Zelf de boekhouding doen kost veel tijd, zeker voor een ZZP'er. Lees hier hoe sommige software aanbieders een gratis account aanbieden.

Overstappen van boekhoudpakket

Ben jij niet tevreden met jouw huidige boekhoudpakket en ben je opzoek naar iets anders? Dit artikel maakt je wegwijs in waar je op moet letten zodat je nu wél de juiste keuze maakt.