Eenvoudig boekhoudprogramma

Ben jij een ondernemer en moet je zelf de boekhouding doen maar heb je hier geen ervaring mee? Er zijn een drietal acties die je kunt ondernemen. Je kunt een boekhouder in de armen nemen, wat vaak een kostbare ingreep is. Een tweede optie is om jezelf te verdiepen in de boekhouding, wat veel tijd in beslag neemt. Een derde optie is het kiezen voor een eenvoudig boekhoudprogramma. Zo kun jij tegen lage kosten, simpel de administratie verwerken. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van een eenvoudig boekhoudprogramma.

#1

Waarom een eenvoudig boekhoudprogramma?

Het is niet noodzakelijk of de enige mogelijkheid om te kiezen voor een boekhoudprogramma. Er zijn echter wel bepaalde richtlijnen die wettelijk verplicht zijn. Zo is er de belastingdienst die bepaalde documenten vereist bij bijvoorbeeld de btw-aangifte en de jaaropgaaf. Daarnaast is het wettelijk verplicht om je administratie 7 jaar lang te bewaren. We kunnen dus wel stellen dat het zorgvuldig bijhouden en verwerken van jouw administratie essentieel is. Laat boekhouden nou net het onderdeel zijn waar veel ondernemers moeite mee hebben.

De bovenstaande vereisten zijn slechts een greep waar de administratie van een onderneming aan moet voldoen. Besluit je zelfstandig de administratie te voeren, dan spreken we niet van 'simpel boekhouden' maar eerder over een tijdsintensief proces. Tijd die je beter in de onderneming kunt steken! Het toepassen van een eenvoudig boekhoudprogramma is een optie die door veel ondernemers wordt beaamt.

#2

Voordelen van een simpel boekhoudprogramma

Het is voor de hand liggend om te denken dat een simpel of eenvoudig boekhoudprogramma beperkt is in de mogelijkheden. Dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Er zijn een aantal belangrijke voordelen van een simpel boekhoudprogramma:

Geen kennis van boekhouden nodig - De boekhoudsoftware die wordt ontwikkeld is dusdanig ingericht dat hiervoor geen kennis nodig is. Daarnaast biedt het instructievideo's, handleidingen en een persoonlijke helpdesk.

Relatief goedkoop - De prijs van een boekhoudprogramma is een fractie van wat je kwijt bent aan een boekhouder.

Geen fouten - Wanneer je alles zelf bijhoudt is de kans op fouten in de administratie groter dan wanneer je het digitaal verwerkt in een boekhoudprogramma.

Mogelijkheden tot automatiseren - Mocht je te maken hebben met veel facturen dan kan dit zelfs met een online boekhoudprogramma arbeidsintensief zijn. Ook de eenvoudige boekhoudprogramma's bieden tooltjes aan die facturen automatisch kunnen verwerken. Dit kan zelfs zover gaan tot automatische btw-aangifte.

#3

Top 3 Eenvoudige boekhoudprogramma's

Het zijn met name de zzp'ers die opzoek zijn naar een 'simpel' boekhoudprogramma. Grotere bedrijven hebben vaak meer baat bij unieke mogelijkheden, hebben meer en complexere verplichtingen. Daarom hebben wij voor de zzp'er hier drie eenvoudige boekhoudprogramma's toegelicht.

e-boekhouden

Dit is mogelijk het meest bekende boekhoudprogramma. Bij uitstek geschikt voor zzp'ers omdat de gratis proefperiode maar liefst 15 maanden bedraagt. Daarna zijn de kosten voor kleine ondernemingen slechts €5,95 per maand. Een minimaal bedrag waar je normaal voor een boekhouder al snel €60 per maand kwijt bent. De software is dusdanig ingericht dat het toegankelijk is voor mensen zonder financiële kennis!

Meer informatie over e-boekhouden

Tellow

95% van de gebruikers van het eenvoudige boekhoudprogramma Tellow geeft aan het makkelijk in gebruik te vinden. Meer dan 19.000 freelancers maken gebruik van de software van Tellow. De app geeft de ondernemer ook real-time inzicht in betalingen, facturen en geeft terugkoppeling als er fouten zijn gedetecteerd.

Meer informatie over Tellow

Rompslomp

Rompslomp claimt het meest eenvoudige boekhoudprogramma te zijn voor de zzp'ers. Ongeacht welke branche jij actief bent, zij bieden software die vanaf elk device de mogelijkheid biedt om de administratie te doen. Meer dan 50.000 ondernemers maken gebruik van de boekhoudsoftware van Rompslomp.

Meer informatie over Rompslomp

#4

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een simpel boekhoudprogramma?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke functies jij nodig hebt. Een bedrijf dat maandelijks honderden facturen verwerkt zal meer baat hebben bij een boekhoudprogramma met mogelijkheden tot automatiseren. Andersom geldt hetzelfde, heb je een minimaal aantal facturen te verwerken en is je administratie relatief klein, dan kun je vaak met hele goedkope en simpele boekhoudprogramma's uit de voeten.

De omvang van de administratie - Dit is belangrijk om vast te stellen. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat je de keuze maakt voor een boekhoudprogramma waar je gaat betalen voor onnodige features. Onnodig teveel betalen gebeurt vaak en is makkelijk te voorkomen door vooraf te bepalen wat je precies nodig hebt. De basis features die een boekhoudprogramma moet bieden zijn:
- facturen maken (en versturen)
- inboeken van facturen
- grootboekrekening opstellen
- kostenoverzicht opstellen
- btw-aangifte

Zelfstandig of samen met boekhouder - Sommige ondernemers kiezen niet voor het een of het ander maar voor zowel een boekhoudprogramma én een boekhouder. In dit geval is het belangrijk dat je kiest voor een pakket met aparte toegang van de boekhouder.