Veilig al jouw wachtwoorden beveiligen en opslaan? Met een wachtwoord manager kun je al jouw wachtwoorden centraal opslaan met een zeer beveiligde omgeving. Zelfs overheidsinstanties raden aan om hiervan gebruik te maken. Vergelijk op deze pagina de aanbieders.
Wachtwoordmanager kiezen
Dashlane
- Centrale wachtwoordkluis
- Password generator
- Cross-device synchronisatie
1Password
- Gratis trial!
- Family discount
- Top beveiliging
Sticky Password
- Overal en altijd toegang!
- Synchroniseert alles ultra bevei...
- Wereldwijd gebruikt
Roboform
- Sterkere wachtwoorden
- Sneller inloggen
- Veilig Logins delen
LastPass
- > 17.8 miljoen gebruikers!
- Voor particulieren én bedrijven
- Uitstekende beveleiging
Waarom een wachtwoord manager?
Vandaag de dag moeten mensen voor veel websites een account aanmaken. Het bijhouden van wachtwoorden wordt daardoor erg lastig. Met groot risico gebruiken (te) veel mensen hetzelfde wachtwoord, of simpele variaties van hun wachtwoord, voor verschillende websites. Het gevaar dat zich hiermee meebrengt is groot. Mensen kunnen eenvoudig gehackt worden. Voor een simpele magazine website is dit niet het einde van de wereld. Het wordt wel serieus vervelend wanneer jouw persoonlijke gegevens in het geding komen. Deze kunnen in foute handen terecht komen en worden misbruikt. Met name bank- en creditcard gegevens zijn zeer gevoelig.
Wat is een wachtwoordmanager?
De software die achter zo'n wachtwoord programma zit is zeer gecompliceerd, maar het principe is eenvoudig uit te leggen. Stel je voor je hebt een kluis. Deze heeft een code die alleen jij kent. Buitenstaanders kunnen nagenoeg de kluis onmogelijk kraken. Iemand moet weten dat jij een kluis hebt en dan ook nog eens de locatie weten van de kluis. Vervolgens moet er een moment zijn waarop de inbreker de kluis kan bereiken en dan moet deze ook nog gekraakt worden. Dit komt zeer zelden voor.
Een online wachtwoordmanager is zo'n kluis. Er is een 'master password' voor zo'n kluis. Als je deze invoert kun je inloggen in jouw wachtwoord manager. Hierin kun je zeer veilige wachtwoorden laten genereren door de computer en ze opslaan met de combinatie van een gebruikersnaam. Bezoek je de volgende keer een website of programma waar jij zo'n wachtwoord voor hebt opgeslagen? Dan hoef je alleen op 'invullen' te drukken en automatisch wordt jouw wachtwoord ingevoerd.
Wachtwoord generator
Een van de belangrijkste functies van een wachtwoordmanager is de wachtwoord generator. Het is natuurlijk fijn dat zo'n programma al je wachtwoorden onthoudt en overal kan invullen. Maar wat het echt veilig maakt zijn de generators. Jij kunt zelf bepalen of er tekens, hoofdletters en cijfers worden gebruikt en hoeveel karakters het moet zijn. De algoritmes die deze wachtwoorden dan creëert zijn veel veiliger dan een mens ooit zou kunnen maken.
Het gebruik van zo'n wachtwoord generator is dus erg aan te bevelen. Echter is het wel dat sommige aanbieders meer research hebben gedaan naar de veiligheid en encryptie technologieën. Hier zijn wachtwoorden nog veiliger dan bij de alternatieve password managers. Een voorbeeld hiervan is 1 password.
Is een wachtwoordmanager veilig?
Je kunt jezelf afvragen op de bovenstaande gevaren; "Wat kan ik hier tegen doen?". Het wordt zelfs door de overheid aangeraden om gebruik te maken van een password manager. Al zou je al jouw wachtwoorden op een papieren blaadje schrijven en bewaren in de la; een password manager blijft veiliger. De encryptie en constante verbetering van de software maakt het dat het voor hackers bijna onmogelijk is om wachtwoorden te kraken.
Wat kost het om deze software te gebruiken?
De beste en meest veilige opties liggen rond de €30 per jaar. Maar er zijn zeer gewilde gratis alternatieven. Lastpass [link] is hiervan een voorbeeld. De mogelijkheden van deze software zijn vaak wel wat meer beperkt. Je levert niet zo zeer in op de veiligheid maar meer op het gemak. Een betaald alternatief als 1Password biedt bijvoorbeeld de optie om alles te synchroniseren, ook 'cross device'. Heb jij bijvoorbeeld 1Password geïnstalleerd op jouw iPhone maar heb je een Windows laptop? Dan kun je hier ook de software op installeren en de wachtwoorden met elkaar laten synchroniseren. Ook is bijvoorbeeld de helpdesk hier veel uitgebreider en kun je veel meer service verwachten. Het is puur persoonlijk afhankelijk wat je voor een wachtwoord manager over hebt.
Het is ook dat betaalde varianten meer Apps bieden. Zo kun je in sommige gevallen op je smartphone al je 'wachtwoorden kluis' in met jouw vingerafdruk of gezichtsherkenning. Dit scheelt heel veel tijd in wachtwoorden intypen voor accounts op websites op apps. Gebruik je dus vaak jouw telefoon voor je werk en moet je op veel verschillende accounts inloggen? Dan is €30 een heel klein bedrag gezien de tijd die je hiermee bespaart.
Gratis password managers
Het fijne blijft echter dat iedereen toegang heeft tot de meest veilige manier van wachtwoorden beheren. De gratis opties zijn namelijk ook echt te vertrouwen en bieden voor veel mensen al voldoende oplossingen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst een gratis versie te gebruiken. Veel bekende aanbieders hebben de mogelijkheid om het bijvoorbeeld 30 of 60 dagen geheel gratis te proberen. In deze tijd kun je ervaren hoe bijvoorbeeld alles gesynchroniseerd wordt tussen jouw smartphone en computer. Of hoe gebruiksvriendelijk bepaalde software is en je ervaart hoe fijn het is om nooit meer jouw wachtwoord te hoeven intypen.
Vertrouw je de online omgeving niet? Dan zijn er een aantal gratis opties die alleen fungeren als 'offline wachtwoord manager'. Een voorbeeld hiervan is KeePass. Deze software bewaart jouw wachtwoorden alleen in een offline omgeving, lokaal op jouw computer. Hier zijn twee dingen voor te zeggen.
- Het is veiliger omdat het lokaal is opgeslagen op jouw computer. Alleen jij hebt toegang tot jouw computer en daarom is het veilig.
- Mensen kunnen jouw computer stelen of je kunt hem vergeten. De kans is klein dat ze kunnen inloggen op jouw computer maar het risico is daar. Net zoals het risico is met wachtwoorden in een online omgeving.
Het gaat er natuurlijk om waarbij jij je het prettigst bij voelt. Kies daarom voor een wachtwoord manager die functies biedt waar jij het meeste waarde aan hecht.
Tips, klachten of vragen?
Het komt natuurlijk voor dat mensen pech hebben en een negatieve ervaring opdoen. Wij zijn altijd benieuwd naar deze verhalen en willen dit graag delen met de mensen die opzoek zijn naar een wachtwoord manager. Schrijf daarom een review bij de desbetreffende aanbieder die jij hebt gebruikt. Is het positief? Mooi! Laat andere mensen weten waarom ze juist voor dit bedrijf moeten kiezen. Is het negatief? Waardevol! Laat mensen weten waarom ze met een kritisch oog moeten kijken naar de software. Wat is er slecht en waarom? Alle informatie is waardevol voor mensen die een afweging willen maken.
Top 3 wachtwoordmanagers
Er zijn veel wachtwoord managers verkrijgbaar. Ze zijn echter niet allemaal betrouwbaar of makkelijk in gebruik. Wij hebben daarom een top 3 opgesteld die momenteel het beste werken. Dit is op basis van veiligheid, interface en gebruiksgemak gecombineerd met de kosten. De beste prijs kwaliteit verhouding is dan ook heel belangrijk.
Overzicht alle bedrijven.
Meer dan alleen wachtwoordmanagers
Opzoek naar meer dan alleen software om jouw wachtwoorden te beheren? SoftwareGuru verzamelt informatie over meer dan 20 type bedrijfssoftware. Wil jij jouw boekhouding automatiseren met speciale boekhoudprogramma's? Misschien ben je wel van plan een webshop te bouwen maar weet je niet hoe het moet, kijk dan eens naar de software aanbieders van webshops.