Wachtwoorden - Zó ga je er mee om

Sta je weleens bij de kassa om je boodschappen af te rekenen en slaat de schrik je om het hart omdat je je pincode bent vergeten? Het is een veel voorkomend verschijnsel en brengt je bloeddruk al snel tot een hoogtepunt. Dit geldt ook voor wachtwoorden. Voor vrijwel alles heb je tegenwoordig een wachtwoord nodig en het is haast onmogelijk om al je wachtwoorden te onthouden. De meeste mensen worden tureluurs bij het onthouden van hun wachtwoorden en wanen zich af en toe in een waar wachtwoordencircus. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die je hierbij ondersteunen.

In dit blogartikel gaan we dieper in op hoe je nu eigenlijk met wachtwoorden omgaat, hoe je je wachtwoord onthoudt of digitaal veilig opslaat én we geven een aantal voorbeelden van een slimme password manager.

Wachtwoorden bedenken, onthouden, opschrijven en verstoppen

Wachtwoorden worden veelal gezien als een vermoeiend circus van bedenken, onthouden, opschrijven en verstoppen. Juist vanwege de complexiteit wordt er nogal eens met de pet naar gegooid. Dit heeft uiteraard consequenties, want je geeft hackers hiermee ruimte, en dus is het zinvol om een methode te gebruiken die voor jou wel werkt. Per stap geven we je een aantal tips om het proces voor jou te vergemakkelijken.

Wachtwoorden bedenken

Hoe meer tekens, hoe veiliger een wachtwoord is. Bij wachtwoorden bedenken is het slim om gebruik te maken van een wachtwoord generator. Hiermee maak je sterke en veilige wachtwoorden die ook nog eens lastig te raden of te kraken zijn. Het is sowieso aan te raden om je wachtwoord elk half jaar te veranderen in een ander wachtwoorden. Daarnaast kan het helpen om een veilige vraag toe te voegen om in te loggen bij een online account.

Wachtwoorden onthouden

Het is lastig om wachtwoorden te onthouden bij het gebruik van diverse wachtwoorden. Je maakt het jezelf gemakkelijker door één basis wachtwoord te kiezen en daar variabele delen aan toe te voegen.

Wachtwoorden opschrijven en opbergen

Sommige mensen vinden het lastig om wachtwoorden te onthouden en dus worden ze opgeschreven in een notitieboekje. Anderen kiezen er voor om hun inloggegevens in de browser automatisch op te slaan. Dit blijkt echter gemakkelijk te kraken voor hackers waardoor het sterk af te raden is om op die manier je wachtwoorden te onthouden.

Het gemak van een wachtwoord manager

Een wachtwoord manager is een handig hulpmiddel bij het digitaal opslaan van wachtwoorden. Bij het gebruik van een password manager hoef je alleen maar het wachtwoord van de wachtwoord manager te onthouden. Bij het bezoeken van een bepaalde website vult de manager je gebruikersnaam en wachtwoord in. Er wordt automatisch een sterk wachtwoord voor je gegenereerd en een hacker kan nooit met een enkele aanval al je wachtwoorden stelen. Dit maakt het gebruik van een password manager uitermate interessant.

De Consumentenbond heeft 19 gratis en betaalde wachtwoord managers met elkaar vergeleken waarvan we er twee voor je uitlichten.

LastPass

LastPass is een bekroonde en gebruiksvriendelijke wachtwoord manager die inloggen gemakkelijk en veilig maakt. Met deze tool gebruik je op iedere site een ander en uniek wachtwoord. Bovendien worden inlog- en formuliergegevens door LastPass snel ingevuld. In 2016 kwam LastPass als beste koop uit de bus bij een onderzoek door de Consumentenbond.

Meer informatie over LastPass

Dashlane

Dashlane stelt jou eveneens in staat om nooit meer een wachtwoord te vergeten. Hij is beschikbaar in een gratis variant met een aantal basisfuncties en helpt bij het veilig invullen en opslaan van wachtwoorden. De populaire wachtwoorden-app is inmiddels al door miljoenen mensen gedownload en werd in 2015 bekroond als beste app van Play Store. Dashlane streeft er naar om wachtwoorden in de toekomst overbodig te maken.

Meer informatie over Dashlane

Conclusie

Het gebruik van een wachtwoord generator in combinatie met een password manager helpt je bij het bedenken én veilig gebruiken en opslaan van ál je wachtwoorden. Digitaal je wachtwoorden opslaan en onthouden is een slimme manier om hackers geen kans te geven je inloggegevens te stelen. Bovendien loop je hierdoor geen risico om wachtwoorden op papier kwijt te raken waarna je vervolgens weer nieuwe wachtwoorden moet bedenken. Kortom, kies voor een handige wachtwoord manager en vergeet nooit meer je wachtwoorden voor het internet!

Book

Handige artikelen,
Geschreven door vakmensen.

Op het Softwareguru blog vind je artikelen die jou kunnen helpen met keuzes voor administratie, tools en apps!

Lees ons blog

Wat is een VPN?

Na het lezen van dit artikel weet jij wat een VPN verbinding is en hoe het werkt. De kans is groot dat je beslist zelf ook anoniem te gaan surfen.

Administratie automatiseren doe je zo!

Geen dure boekhouder meer én uren werk aan administratie besparen? Lees hier hoe jij met behulp van boekhoudprogramma's jouw administratie kan automatiseren en up-to-date houdt.

Is een VPN gebruiken legaal?

Gebruik jij een VPN of ben je dit van plan, maar ben je onzeker of het niet strafbaar is? In dit artikel lees je dat het gebruik van een VPN legaal is en wat de kanttekeningen zijn.

VPN voor iPhone - Best Buy Guide

Je privacy behouden, regionale blokkades omzeilen en veiliger actief op het internet. Het is nu heel makkelijk om een VPN te downloaden in de Apple Store en plug-and play te gebruiken.

Hoe werkt een webinar?

Vaak genoeg hoor je mensen of bedrijven praten over een webinar. Uiteenlopend van online cursussen tot complete product demo's. Wil jij weten hoe een webinar werkt? Op deze pagina lees je essentie van een webinar. Daarnaast zullen we ook enkele voorbeelden aanhalen van webinar software.

Gratis Boekhouden als ZZP'er

Zelf de boekhouding doen kost veel tijd, zeker voor een ZZP'er. Lees hier hoe sommige software aanbieders een gratis account aanbieden.

Overstappen van boekhoudpakket

Ben jij niet tevreden met jouw huidige boekhoudpakket en ben je opzoek naar iets anders? Dit artikel maakt je wegwijs in waar je op moet letten zodat je nu wél de juiste keuze maakt.