Is een VPN gebruiken legaal?

Als je kiest om gebruik te maken van een VPN, wil je zeker weten dat je niet strafbaar bezig bent. De vraag wordt vaak gesteld en veel websites geven een simplistisch antwoord op de vraag door te zeggen dat het mag. Dit is correct. Alleen zijn er illegale handelingen die nog steeds verboden zijn met een VPN verbinding.

Wanneer ben ik strafbaar met een VPN verbinding

Het gebruik van een VPN voor particulieren wordt steeds populairder. Ook is het vaker onderwerp van gesprek. Privacy en persoonsgegevens zijn immers wereldwijde gevoelige onderwerpen. In Nederland kun je met een gerust hart een VPN verbinding gebruiken. Hierbij geldt wel dat illegale handelingen nog steeds strafbaar blijven met een VPN. Enkele voorbeelden van online handelingen die zeker strafbaar zijn:

  1. Het online verkopen van drugs. Dit is uiteraard een illegale activiteit. Maar steeds vaker wordt gedacht dat men 100% anoniem is door een VPN te gebruiken. In de meeste gevallen kan de overheid de versleuteling traceren door een rechterlijk bevel tot het verstrekken van persoons- en log gegevens bij de VPN provider uit te voeren. 
  2. Verspreiden of downloaden van auteursrechtelijk materiaal blijft strafbaar. Ook hier geldt: de overheid kan de zogenaamde ‘logs’ opvragen bij een rechterlijk bevel tot het verstrekken van persoonsgegevens. Het is theoretisch dus mogelijk om getraceerd te worden. Echter mogen internetproviders niet de klantgegevens afstaan
  3. In sommige landen is gebruik van VPN niet toegestaan. Zo is in onder andere China en Rusland het gebruik compleet verboden en zelfs strafbaar. Al zijn er nog geen meldingen gedaan van boetes die zijn uitgedeeld aan buitenlanders. (link: https://www.travelchinacheaper.com/is-it-legal-to-use-a-vpn-in-china)

Veel voorkomende legale activiteiten met een VPN

Gelukkig wordt in veruit de meeste gevallen een VPN voor legale activiteiten gebruikt. Veelvoorkomende redenen voor een VPN verbinding zijn:

  • Veiligheid - Thuiswerken gaat een grotere rol spelen in de toekomst. Grote bedrijven en overheidsinstanties hebben vaak al een VPN in het systeem ingebouwd. Echter zijn een veel bedrijven, met name het MKB, dat werknemers heeft thuiswerken die geen VPN gebruiken. Door gebruik te maken van een VPN verbinding is de verbinding een stuk veiliger. 
  • Privacy - Ondanks het feit dat de cookiewetgeving is ingevoerd in 2018 wordt nog steeds volop gebruik gemaakt van het registreren van persoonsgegevens en internetgedrag voor marketing activiteiten. Met een VPN zorg je dat online anoniem actief bent en geen persoonsgegevens deelt.
  • Openbare WiFi netwerken - Iedereen heeft het wel eens gehoord dat persoons- of betaalgegevens worden gehackt in een openbaar wifi netwerk. Internetcriminelen kunnen bijvoorbeeld in een café makkelijk internetverkeer onderscheppen en jouw gegevens stelen. Een VPN verbinding versleuteld jouw verbinding waardoor hackers deze gegevens niet kunnen krijgen.
  • Geografische blokkades omzeilen - Netflix aanbod uit Amerika kijken? Selecteer een locatie in je VPN programma en mijdt de ‘geoblocking’. 
  • Phising tegengaan - Phishing is een vorm van internetfraude en wordt op verschillende manieren toegepast. De essentie is het verkrijgen van persoonlijke betaalgegevens door middel van lokkertjes. Meer weten over phishing? Lees dan ‘Wat is phishing?’.

Book

Handige artikelen,
Geschreven door vakmensen.

Op het Softwareguru blog vind je artikelen die jou kunnen helpen met keuzes voor administratie, tools en apps!

Lees ons blog

Wat is een VPN?

Na het lezen van dit artikel weet jij wat een VPN verbinding is en hoe het werkt. De kans is groot dat je beslist zelf ook anoniem te gaan surfen.

Administratie automatiseren doe je zo!

Geen dure boekhouder meer én uren werk aan administratie besparen? Lees hier hoe jij met behulp van boekhoudprogramma's jouw administratie kan automatiseren en up-to-date houdt.

VPN voor iPhone - Best Buy Guide

Je privacy behouden, regionale blokkades omzeilen en veiliger actief op het internet. Het is nu heel makkelijk om een VPN te downloaden in de Apple Store en plug-and play te gebruiken.

Hoe werkt een webinar?

Vaak genoeg hoor je mensen of bedrijven praten over een webinar. Uiteenlopend van online cursussen tot complete product demo's. Wil jij weten hoe een webinar werkt? Op deze pagina lees je essentie van een webinar. Daarnaast zullen we ook enkele voorbeelden aanhalen van webinar software.

Wachtwoorden - Zó ga je er mee om

Vandaag de dag heeft men tientallen wachtwoorden nodig. Dit is onmogelijk om zelf te onthouden! Veel mensen slaan deze wachtwoorden heel onveilig op. Lees hier hoe je dit wél veilig kunt doen.

Gratis Boekhouden als ZZP'er

Zelf de boekhouding doen kost veel tijd, zeker voor een ZZP'er. Lees hier hoe sommige software aanbieders een gratis account aanbieden.

Overstappen van boekhoudpakket

Ben jij niet tevreden met jouw huidige boekhoudpakket en ben je opzoek naar iets anders? Dit artikel maakt je wegwijs in waar je op moet letten zodat je nu wél de juiste keuze maakt.