Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor “Virtual Private Network”. Dit stelt een gebruiker in staat om wereldwijd anoniem en versleuteld actief te zijn op het internet. Bedrijven, overheden of particulieren kunnen in dit geval niet achterhalen waar precies jouw verbinding vandaan komt. Hier gaan we verder op in, want hoe werkt dit precies? Laten we beginnen met hoe jouw internetverbinding werkt.

Hoe werkt jouw internetverbinding?

Zodra jij actief bent op het internet, ben je herkenbaar met een IP adres. Dit is jouw digitale adres dat jouw locatie communiceert met het netwerk. Ook vraag je namens dit adres pagina’s, bestanden, etc. aan wanneer je een pagina bezoekt. Alles wat je doet is dus te koppelen aan de plek waar jij actief bent op het internet. Je bent dus fysiek vindbaar en herkenbaar voor bedrijven, overheden en soortgelijke instanties. Hier komt een VPN verbinding van pas.

Hoe werkt een VPN verbinding?

Stel je een ruimte voor waarin slechts twee mensen met elkaar praten. Het is dan heel duidelijk wie wat zegt. Maar vul je deze ruimte met honderd mensen en je laat ze de boodschap aan elkaar doorvertellen. Dan is het niet meer te achterhalen waar de boodschap gestart is of van wie deze afkomstig is. Een Virtual Private Network zorgt ervoor dat dit digitaal gebeurt. Met een goede VPN verbinding is jouw IP adres niet te herleiden en ben je anoniem actief op het internet. Je internetverbinding wordt versleuteld middels een encryptie en je echte IP adres wordt gemaskeerd. Hieronder lichten we de technische werking in 4 stappen beknopt toe:

 1. De VPN software die je hebt geïnstalleerd zorgt voor een versleuteling tussen jouw device en jouw internet service provider (ISP).
 2. Zodra jij verbinding maakt wordt eerst jouw verbinding versleuteld verstuurd naar de VPN service. Vervolgens wordt jouw eigen IP adres omgezet in een alternatief IP adres.
 3. Vervolgens wordt via het VPN netwerk het omgezette IP adres gestuurd aan de website die jij bezoekt. Dit is dus het IP adres dat de website eigenaar ziet.
 4. De website stuurt de informatie terug aan het VPN netwerk dat op zijn beurt er weer voor zorgt dat het bij de gebruiker terecht komt.

Je kunt een VPN dus gebruiken door software te installeren in de vorm van een programma, browser-extensie of een app. Er zijn veel verschillende aanbieders met elk hun eigen voor- en nadelen. Bekijk onze top 5 VPN aanbieders als je het zelf wilt gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een VPN verbinding?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor een VPN verbinding. Maar die we het vaakst voorbij zien komen zijn veiligheid, anonimiteit en flexibiliteit.

 1. Veilig internetten zonder gehackt te worden
  Je bent nooit 100% veilig tegen hackers, maar een VPN verbinding maakt het wel heel erg moeilijk. Kijk goed naar hoe de encryptietechnologie staat aangeschreven van een aanbieder. Een VPN verbinding versleuteld jouw verbinding en maakt het daarmee extra lastig voor hackers om jou te onderscheppen.
 2. Anoniem op het internet
  Je weet nu dat je door een eigen IP adres te gebruiken iedere online partij (bedrijf, website, overheid) jouw locatie en gegevens kan traceren. Bottom line is jouw gedrag niet te koppelen aan een persoonlijk IP adres en daarmee ben je anoniem actief.
 3. Locatie-onafhankelijk internetten
  Een duidelijk voorbeeld is Netflix. Zij bieden abonnementen aan die gekoppeld zijn aan landen. Dankzij persoonlijke IP adressen hebben ze land gebonden aanbod. Door te kiezen voor een VPN verbinding verberg je jouw IP adres en daarmee jouw gegevens. Doorgaans kun je in een VPN programma aangeven vanaf welke locatie je actief wilt zijn

Zijn er ook nadelen bij het gebruik van een VPN?

 1. Soms vertraging van je verbinding
  VPN maakt een roundtrip van jouw computer of telefoon naar de server van de website die je bezoekt een stuk langer. Je moet immers eerst langs de VPN-server. Hierdoor kan vertraging (latency) ontstaan.
 2. Niet volledig anoniem
  Ondanks dat jouw IP adres moeilijker traceerbaar is, betekent dit niet dat je volledig anoniem bent. Als je inlogt op een website met jouw eigen naam en email-adres, is de anonimiteit snel verdwenen.
 3. Is een VPN verbinding 100% veilig en anoniem?
  Dat we betalen voor een VPN programma betekent niet automatisch dat alles waterdicht is. Het is sterk afhankelijk hoe sterk de encryptietechnologie van de aanbieder van een VPN programma is. Zo kan de mate van veiligheid en anonimiteit afwijken. Er zijn namelijk ook methoden om VPN verbindingen te onderscheppen. Maar feit blijft dat het vele malen makkelijker is om gehackt te worden zonder VPN verbinding.
Book

Handige artikelen,
Geschreven door vakmensen.

Op het Softwareguru blog vind je artikelen die jou kunnen helpen met keuzes voor administratie, tools en apps!

Lees ons blog

Administratie automatiseren doe je zo!

Geen dure boekhouder meer én uren werk aan administratie besparen? Lees hier hoe jij met behulp van boekhoudprogramma's jouw administratie kan automatiseren en up-to-date houdt.

Is een VPN gebruiken legaal?

Gebruik jij een VPN of ben je dit van plan, maar ben je onzeker of het niet strafbaar is? In dit artikel lees je dat het gebruik van een VPN legaal is en wat de kanttekeningen zijn.

VPN voor iPhone - Best Buy Guide

Je privacy behouden, regionale blokkades omzeilen en veiliger actief op het internet. Het is nu heel makkelijk om een VPN te downloaden in de Apple Store en plug-and play te gebruiken.

Hoe werkt een webinar?

Vaak genoeg hoor je mensen of bedrijven praten over een webinar. Uiteenlopend van online cursussen tot complete product demo's. Wil jij weten hoe een webinar werkt? Op deze pagina lees je essentie van een webinar. Daarnaast zullen we ook enkele voorbeelden aanhalen van webinar software.

Wachtwoorden - Zó ga je er mee om

Vandaag de dag heeft men tientallen wachtwoorden nodig. Dit is onmogelijk om zelf te onthouden! Veel mensen slaan deze wachtwoorden heel onveilig op. Lees hier hoe je dit wél veilig kunt doen.

Gratis Boekhouden als ZZP'er

Zelf de boekhouding doen kost veel tijd, zeker voor een ZZP'er. Lees hier hoe sommige software aanbieders een gratis account aanbieden.

Overstappen van boekhoudpakket

Ben jij niet tevreden met jouw huidige boekhoudpakket en ben je opzoek naar iets anders? Dit artikel maakt je wegwijs in waar je op moet letten zodat je nu wél de juiste keuze maakt.