Hoe werkt een webinar?

Verschillende termen voor hetzelfde

Een webinar kent meerdere termen. Webinars worden namelijk ook aangekondigd als bijvoorbeeld een online seminar, een webcast of een virtual workshop. Ze komen allemaal op hetzelfde neer, online informatie overbrengen met behulp van een online presentatie.

Vaak gebeurt dit in de vorm van beeldmateriaal dat live gepresenteerd wordt door één of meerdere moderators. Doorgaans wordt door deze mensen of bedrijven gekozen voor webinar software. Dit zijn tools waarmee in essentie je met behulp van een makkelijke interface je eigen presentaties kunt inladen en beeldmateriaal kunt opnemen. De kracht zit 'm echter in de vele unieke features die worden aangeboden.

De intentie van een webinar

De essentie van een webinar is het informeren van mensen. Of het nu gaat om een product demo, een cursus of een advertentie, informeren en mensen boeien is altijd het hoofddoel. Hier omheen worden dan vaak advertenties of aanbiedingen op maat aangeboden. Tenzij de webinar een 'product' ansich is. Dit worden ook wel paid webinars genoemd. Presentaties waar voor wordt betaald.

De kracht van webinar software

Nu we helder hebben hoe het werkt; namelijk een presentatie 'live' presenteren aan een online publiek. Gaan we dieper in op wat een webinar speciaal en krachtig kan maken.

Gedrag van publiek inzichtelijk

Allereerst bieden vrijwel alle webinar tools de mogelijkheid om gedrag bij te houden van de kijkers. Bijvoorbeeld op welk moment kijkers afhaakten, of op welk moment ze kozen voor die deal, vragen die het meest gesteld werden, welk invitatie medium (mail/social media/advertenties) het meest effectief was. Ga zo maar door. Deze data stelt jou in staat om webinars beter af te stemmen op het publiek en mensen meer te binden aan jouw presentatie.

Interactie

Webinar tools bieden vaak genoeg opties aan om onder andere quizzes en polls te verweven in de presentatie. Hiermee kun je een interactie creëren. Ook zijn er functies als een live-chat of private-chat om direct te communiceren tijdens een webinar.

Welke webinar software kies ik?

We raden sowieso aan om bij meerdere een gratis proefperiode te beginnen. De aanbieders zijn uiteenlopend en blinken vaak in verschillende dingen uit. Het is dus afhankelijk van jouw wensen. Ga je cursussen geven of heb je juist meer sales voor ogen? Dit zijn features om naar te kijken. Hieronder een weergave van de top 3 die allround uitblinken:

Book

Handige artikelen,
Geschreven door vakmensen.

Op het Softwareguru blog vind je artikelen die jou kunnen helpen met keuzes voor administratie, tools en apps!

Lees ons blog