Hoe werkt een webinar?

Verschillende termen voor hetzelfde

Een webinar kent meerdere termen. Webinars worden namelijk ook aangekondigd als bijvoorbeeld een online seminar, een webcast of een virtual workshop. Ze komen allemaal op hetzelfde neer, online informatie overbrengen met behulp van een online presentatie.

Vaak gebeurt dit in de vorm van beeldmateriaal dat live gepresenteerd wordt door één of meerdere moderators. Doorgaans wordt door deze mensen of bedrijven gekozen voor webinar software. Dit zijn tools waarmee in essentie je met behulp van een makkelijke interface je eigen presentaties kunt inladen en beeldmateriaal kunt opnemen. De kracht zit 'm echter in de vele unieke features die worden aangeboden.

De intentie van een webinar

De essentie van een webinar is het informeren van mensen. Of het nu gaat om een product demo, een cursus of een advertentie, informeren en mensen boeien is altijd het hoofddoel. Hier omheen worden dan vaak advertenties of aanbiedingen op maat aangeboden. Tenzij de webinar een 'product' ansich is. Dit worden ook wel paid webinars genoemd. Presentaties waar voor wordt betaald.

De kracht van webinar software

Nu we helder hebben hoe het werkt; namelijk een presentatie 'live' presenteren aan een online publiek. Gaan we dieper in op wat een webinar speciaal en krachtig kan maken.

Gedrag van publiek inzichtelijk

Allereerst bieden vrijwel alle webinar tools de mogelijkheid om gedrag bij te houden van de kijkers. Bijvoorbeeld op welk moment kijkers afhaakten, of op welk moment ze kozen voor die deal, vragen die het meest gesteld werden, welk invitatie medium (mail/social media/advertenties) het meest effectief was. Ga zo maar door. Deze data stelt jou in staat om webinars beter af te stemmen op het publiek en mensen meer te binden aan jouw presentatie.

Interactie

Webinar tools bieden vaak genoeg opties aan om onder andere quizzes en polls te verweven in de presentatie. Hiermee kun je een interactie creëren. Ook zijn er functies als een live-chat of private-chat om direct te communiceren tijdens een webinar.

Welke webinar software kies ik?

We raden sowieso aan om bij meerdere een gratis proefperiode te beginnen. De aanbieders zijn uiteenlopend en blinken vaak in verschillende dingen uit. Het is dus afhankelijk van jouw wensen. Ga je cursussen geven of heb je juist meer sales voor ogen? Dit zijn features om naar te kijken. Hieronder een weergave van de top 3 die allround uitblinken:

Book

Handige artikelen,
Geschreven door vakmensen.

Op het Softwareguru blog vind je artikelen die jou kunnen helpen met keuzes voor administratie, tools en apps!

Lees ons blog

Wat is een VPN?

Na het lezen van dit artikel weet jij wat een VPN verbinding is en hoe het werkt. De kans is groot dat je beslist zelf ook anoniem te gaan surfen.

Administratie automatiseren doe je zo!

Geen dure boekhouder meer én uren werk aan administratie besparen? Lees hier hoe jij met behulp van boekhoudprogramma's jouw administratie kan automatiseren en up-to-date houdt.

Is een VPN gebruiken legaal?

Gebruik jij een VPN of ben je dit van plan, maar ben je onzeker of het niet strafbaar is? In dit artikel lees je dat het gebruik van een VPN legaal is en wat de kanttekeningen zijn.

VPN voor iPhone - Best Buy Guide

Je privacy behouden, regionale blokkades omzeilen en veiliger actief op het internet. Het is nu heel makkelijk om een VPN te downloaden in de Apple Store en plug-and play te gebruiken.

Wachtwoorden - Zó ga je er mee om

Vandaag de dag heeft men tientallen wachtwoorden nodig. Dit is onmogelijk om zelf te onthouden! Veel mensen slaan deze wachtwoorden heel onveilig op. Lees hier hoe je dit wél veilig kunt doen.

Gratis Boekhouden als ZZP'er

Zelf de boekhouding doen kost veel tijd, zeker voor een ZZP'er. Lees hier hoe sommige software aanbieders een gratis account aanbieden.

Overstappen van boekhoudpakket

Ben jij niet tevreden met jouw huidige boekhoudpakket en ben je opzoek naar iets anders? Dit artikel maakt je wegwijs in waar je op moet letten zodat je nu wél de juiste keuze maakt.