Gratis boekhoudprogramma

Het bijhouden van de administratie is voor de meeste ondernemers een hoofdpijndossier. Vaak is men onbekend met de wetten en vereisten van de belastingdienst wat resulteert in fikse boetes. Een gratis boekhoudprogramma kan al snel een oplossing zijn om dit te voorkomen. Waar voorheen de dure boekhouder de standaard was is het nu een goedkoop of gratis boekhoudprogramma waar het meest voor wordt gekozen. Op deze pagina lees je over de voor- en nadelen van gratis boekhoudsoftware en wat mogelijke alternatieven zijn.

#1

De voordelen van een gratis boekhoudprogramma

Bij het woord ‘gratis’ wordt al snel verondersteld dat het niet van betrouwbare kwaliteit kan zijn. Gratis software klinkt te mooi om waar te zijn. Echter gaat dat in dit geval niet op. Het is namelijk zo dat veel boekhoudpakketten een gratis versie aanbieden van hun betaalde boekhoudprogramma. Heb je dus een kleine administratie met een minimaal aantal facturen dan kan het best zo zijn dat je bij veel boekhoudprogramma’s prima uit de voeten kunt met de gratis versie.

De grootste voordelen hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

Zelfstandig zonder kennis boekhouden - Je hebt niet per se een dure boekhouder nodig om de administratie bij te voeren.
Overal en altijd bereikbaar - Vanaf je telefoon, iPad of laptop. Overal kun je met de apps of online facturen verwerken en je administratie inzien.
Optie tot uitbreiden - Begin je met een gratis boekhoudpakket maar merk je na verloop van tijd dat de administratie behoefte heeft aan meer functionaliteiten? Vaak kun je binnen hetzelfde programma uitbreiden tot een uitgebreider pakket.

Kijk overigens niet uitsluitend naar de kosten. Minstens zo belangrijk zijn de gebruiksvriendelijkheid en de toegang tot de helpdesk. Zonder twijfel zullen unieke gevallen zich voordoen waar de expertise van een boekhouder gewenst is. Het is dus belangrijk dat je toegang hebt tot een degelijke klantenservice.

Daarnaast zijn er enkele aanbieders die een hele lange gratis proefperiode aanbieden waarbij geen limieten zijn op de functionaliteiten. Bijvoorbeeld een e-boekhouden biedt startende ondernemers maar liefst 15 maanden gratis toegang tot hun boekhoudsoftware.

#2

De nadelen van een gratis boekhoudprogramma

Vanzelfsprekend zijn er ook nadelen verbonden aan de keuze voor een gratis boekhoudprogramma. Vaak is het geval dat je te maken krijgt met een gratis (proef)versie waarin er limitaties zijn opgelegd. Zo geldt er vaak een maximum voor het aantal facturen die je kunt inboeken en is het niet altijd mogelijk om jaarrekeningen op te stellen.

Hieronder hebben wij de grootste nadelen van een gratis boekhoudpakket opgesteld:

Limitaties van de software - Afhankelijk van de aanbieder worden er beperkingen opgelegd in de mogelijkheden.
BTW overzicht niet altijd beschikbaar - Dit is een van de meest voorkomende beperkingen die gratis versies hebben.
Samenwerken met boekhouder niet mogelijk - In bijna alle gevallen is het met een gratis boekhoudprogramma niet mogelijk.

Vergelijk de boekhoudprogramma’s om te bepalen welke software het beste bij jou past.

#3

Top 3 gratis boekhoudprogramma’s

Er zijn vandaag de dag een groot aantal verschillende bedrijven die boekhoudsoftware aanbieden. Velen hiervan bieden ook een gratis versie aan. Maar welke moet je kiezen? Er is gekeken naar de hoelang het boekhoudpakket gratis gebruikt kan worden en de hoeveelheid functionaliteiten die worden aangeboden.

1. e-boekhouden
Voor startende ondernemers biedt e-boekhouden veruit de langste gratis proefperiode aan. 15 maanden lang krijg je toegang tot de boekhoudsoftware waarmee jij facturen kunt inboeken, altijd jouw administratie kunt inzien en btw-aangiftes doen. Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Lees onze review over e-boekhouden of bekijk direct de website en probeer het geheel vrijblijvend gratis uit!

Meer informatie over e-boekhouden

2. Visma eAccounting
Na e-boekhouden is het Visma eAccounting dat een jaar lang gratis gebruik aanbiedt aan de startende ondernemer. Facturen sturen, inboeken en de btw-aangifte klaarzetten zijn slechts een greep uit de features die het boekhoudprogramma van Visma aanbiedt.

Meer informatie over Visma

Rompslomp
Niet compleet gratis maar wel een van de meest voordelige boekhoudpakketten. Voor €5 per maand kun jij de gehele administratie bijhouden. Dit kan met vanaf jouw mobile devices met app of gewoon op de laptop. Facturen inboeken met de 'scan & herken' functie, btw-aangiftes indienen, het kan met Rompslomp. Interesse? Lees alles over de mogelijkheden op hun website.

Meer informatie over Rompslomp

#4

.

.